Project one

Eaglemont house addition

An angular 1960s cream brick house has been extended to transform family living areas while taking full advantage of views to the Yarra Valley in one direction, and to a shared park in the other. The house, on The Boulevard in Eaglemont, is set on a tapered block in a subdivision planned by Walter Burley Griffin.

A new two-storey wedge under a triangular roof, fitted neatly between the single-storey wings of the existing house, now accommodates shared living and working spaces. This ‘pointy’ extension floods the house with natural light. It gives it new personality and presence through the use of playful shapes and spaces and carefully chosen materials and colour. And as desired, it achieves sweeping views.

Downstairs is the ‘workplace’ (kitchen) and upstairs a generous ‘multi-purpose room’ (family room). These are linked by a soaring atrium that, once they experienced it, the owners have left unfurnished as their ‘space to enjoy’.

Close attention to detail is shown, particularly in the way the extension, economical in cost and construction, links into the original house in terms of materials and form while unashamedly celebrating its own geometry.

Images by John Gollings.